Első képek a Wolf Hall második évadáról

A BBC cikke szerint lassan befejeződnek a Wolf Hall második évadának forgatásai, s úgy tűnik, még az idén tanúi lehetünk Thomas Cromwell bukásának is, azok után, hogy az első sorozat javarészt a felemelkedéséről és VIII Henrik mindenesének, akarata végrehajtójának szerepében történő megerősödéséről szólt. Az első hat epizód Hilary Mantel trilógiájának első két kötetét (Wolf Hall, Bring Up the Bodies) dolgozta fel, a második hatos adag pedig a The Mirror and the Light kötetére épül majd. 

Mark Rylance Thomas Cromwell szerepében
Mark Rylance Thomas Cromwell szerepében 


A stáb javarészt a régi marad. Természetesen Mark Rylance lesz Thomas Cromwell, s Damian Lewis is visszatér VIII Henrikként. Kate Phillips marad Jane Seymour, Jonathan Pryce Wolsey kardinális. Ez utóbbin, ha valaki csodálkozik, hisz az egyházi vezetőnek már rég halottnak kell lennie, érdemes megjegyezni, hogy Mantel regényében Cromwell rendszeresen folytat képzeletbeli beszélgetéseket egykori mentorával. Ezeket sanszos, hogy flashback formában (az első évad is folyamatosan ugrál vissza az időben azokra az évekre, amikor Cromwell még Wolsey szolgálatában állt), esetleg a kicsit zsenánt "megjelenik a szelleme" megoldással fogják a tévés változatba beilleszteni. 

Szintén marad a korábban látott színésznél Rafe Sadler (Thomas Brodie-Sangster), Richard Cromwell (Joss Porter) és Charles Brandon (Richard Dillane) karaktere. 

Ugyanakkor,  gondolom senki nem számitott arra, hogy Tom Holland visszatér Gregory Cromwell szerepében. A karaktert Charlie Rowe viszi majd tovább. 

Ugyancsak csere lesz több más szerepben is, például Jessica Rayne helyett Lydia Leonard játssza majd Lady Rochfordot, valamint Karim Kadjar Eustache Chapuyst Mathieu Amairic helyett. 

A legfeltűnőbb (számomra legalább is) változás Norfolk herceg és Gardiner püspök karakterében következhet majd be. Timothy Spall veszi majd át a herceg szerepét Bernard Hilltől. Én szórakoztatónak találtam a régi Norfolkot a  maga tapló brutalitásában. Olyan igazi suttyó régi vágású középkori feudális úr volt,  ugyanakkor ravasz fickó is. Összességében volt benne, különösen a Charles Brandonnal (Suffolk hercegével) közös jeleneteiben valami vígjátéki jelleg. Úgy gondolom azonban, hogy Timothy Spall által egy sunyibbb, ugyanakkor kevésbé katonás herceget látunk majd viszont. 

Timothy Spall, az új Norfolk hercege és Alex Jennings az újs Spehen Gardiner a Wolf Hall második évadában
Timothy Spall, az új Norfolk hercege és Alex Jennings az újs Spehen Gardiner

Ráadásul a trilógia harmadik regényében úgy tűnik, hogy sokkal többet van Gardiner püspök társaságában, mint Brandonéban, hiszen az egyházi emberrel alkotnak természetes szövetséget Cromwell ellenében, az ő bukása érdkében. 

Így érdekes lesz e két karakter dinamikája majd a televiziós változatban is.

Gardinert Mark Gatiss játszotta eredetileg, és ő nagyon jól tud hozni olyan figurákat, akik felsőbbrendűnek tekintik magukat, ezt az érzést képesek érvényre juttatni, illetve ebből a pozicióból szinte magától értetődően cinikusan-gúnyosan szurka-piszkálni. De az a pozíció, ahol felsőbbrendűségtudatát kiélheti, nem veleszületett státusz, abban benne van az is, hogy oda felküzdötte magát. Ugyanakkor szeretné, ha erről rajta kívül senki más nem tudna. Szerintem ilyesfajta karaktervonásokat jól lehetett érzékelni az általa megformált Stephen Gardinerben is. 

Alex Jennings ellenben leginkább fesztelen nagyvilági arisztokrata, vagy más naggyon-naggyon posh figurákat szokott leginkább alakítani. Hozzá képest a Gatiss által megformált fickókban rendszerint van valamiféle görcsösség. Azonban Gardiner szerepében szerintem Jenningstől nem a fesztelenséget és magyvilágiságot, hanem valamiféle simulékonyságot, nagyon finomra hangolt intrikusságot fogunk viszont látni. 

Akármi is lesz, én rájuk vagyok leginkább kíváncsi, miként módosulnak ezek a karakterek a szerepcserével. 

És végül jön egy nagyon fontos új szereplő a történet második felére: Harriet Walter fogja alakítani Lady Margaret Pole-t. 

Mert hát ki más is lehetne a korszak egyik nagyasszonyának a megformálója, ha nem Harrier Walter, nem igaz? 

Harriet Walter Lady Margaret Pole szerepében a Wolf Hall című sorozatban
Harriet Walter Lady Margaret Pole szerepében 


Azon szerepek közül, melyekben az utóbbi években láthattuk, szerintem Gutrie nagymama karaktere a Black Sailsből szolgálhat támpontként, hogy miféle figura is lesz Salisbury grófnője. Persze lehet, hogy csak ez a kép, ahogyan a hímzőrámájával lâthatjuk, adja ezt az illúziót. Bár szerintem teljesen logikus, hogy a szituáció, amelyet uralnia kell, mint kvázi (most szándékoltam modern szavakkal élve) az ellenállás vezetője, Lady Pole esetében is kettős játékra kényszeríti a karaktert: kifelé ő csak egy himezgető éltes asszony, egy mater familias, s egyáltalán nem kell a külvilágnak még csak sejtenie sem, hogy ő tartja itt az ügyeket egyben. 

Népszerű bejegyzések