Ugrás a fő tartalomra

Succession (S01E01) - Celebration

Horkolás hallatszik a sötétben. Valaki motoszkál a lakásban, majd lihegve kérdezi, hol a picsában van. A vizelés el nem téveszthető hangjait halljuk, miközben egy női hang egy Logan nevű valakit szólít meg a háttérben. Végre fényt kapunk és látjuk, hogy egy öregember - ő lehet Logan (Brian Cox) - a sarokba vizelt a szőnyegre. A segítségére siető (szintén idősebb) nő elmagyarázza, nincs semmi baj, csak az új lakásban vannak, majd szeretetteljesen visszakíséri a hálószobába. 

 Nagy váltás: New York-i életképek, hiphop zene, amit egy negyvenes1 pasi hallgat a kocsija hátsó ülésén óriási fülhallgatókkal.  Nagyon spannolja magát a zenére, rögtön érthető, hogy ő egy fontos menedzser vagy bróker lehet, akinek ma fontos tárgyalása lesz.  Ennek ellenére röhejesnek tűnik, amikor az eredeti rapszám nem, csak a pasas ványadt hangja hallatszik, amit egy szenvtelen sofőr kénytelen elviselni. Ő a zene stílusához illő bókkal engedi útjára a főnökét, aki kiszáll a kocsiból, beleszív egy cigarettába, majd magabiztos léptekkel megindul egy irodaházba. 

 Főcím. 

Családi tanács a Roy családnál. Succesion 1 évad 1 epizód
Átlagos caládi pillanatok a Roy családnál (Utódlás S1E1)

 A főnök megérkezik  tárgyalásra,  ahol tovább nyomja a laza szöveget. Ázsiai származású férfi szabadkozik, hogy  haver - ha már itt ez a módi, így szólítja a másikat - , ez nem fog menni.  Hogy mi, azt nem tudjuk, de Főnökhaver rögtön kontráz, neki kell a pasas és a csapata, ha az kell, még ma küldet neki egy Jaguárt (szerintem a kocsit, de lehet, hogy konkrétan egy állatot) vagy bármit, amit csak akar. A másik fickó éppenséggel függetlenséget akar, úgyhogy nem adja el a cégét. Ó, tehát erről szólt a tárgyalás. Odakint négyszemközt még meg is toldja azzal, hogy reméli átment az üzenet, őt nem fogják megvenni az ilyen őstulok nagymágnások, mint Főnökhaver. Ő saját erőből épített fel egy sikeres médiacéget, miközben apuci fiacskája (Főnökhaver) szétdrogozta magát. Hoppá, ez oltás a javából.  Ázsiai pasas el, Főnökhaver továbbra is meg akarja venni a céget. Egyik alkalmazott közbeszól, nem kellene inkább felhívni apucit? Mire kioszt mindenkit, addigra pont megszólal a telefon: hát persze, hogy apuci hívja. Aki nem más, mint a rossz helyre hugyozó öregúr. Éppen ma van a születésnapja. Ráadásul valami nagy bejelentésre készül fiacskájával. 

Megint váltunk, lepukkadt parkolóban egy csávó (Nicholas Braun) füvezik. Majd valami alagsori vetítőteremben végignéz egy kisfilmet - ismét feltűnik az öreg, Logan Roy a teljes neve -, amit vállalati alkalmazottaknak mutogatnak motiváció gyanánt. (Nyilván nagyon hatásos.) Így tudjuk meg, hogy az öregnek igazán nagy bizniszei vannak.  Füvező csávó az egyik kalandparkban lesz játékkutyus, akivel a gyerekek fotózkodhatnak. Az egyik jól megforgatja, így aztán a csávó összehányja belülről a jelmezét. Drogteszt. Elbocsátás. Hívja anyukát, hogy elbaszta, de tipikus lúzercsávó módjára mindenfélét összehadovál, miért mutatott ki füvet a teszt. Anyuka tudja a megoldást: el kell menni New Yorkba Logan nagy-nagybácsihoz (nyilván arról a Loganről van szó), akinek pont ma van születésnapja és ott kellene valami munkát tarhálni egyenesen a rokontól.

Főnökhaver, akit Kendallnak (Jeremy Strong)  hívnak, továbbra is tolná fel a ajánlatot a cégre, miközben egy "üzleti alkimista" ügynök  akar rásózni valami irodaillatosítót. Hogy a fenébe juthatott ez be? Ja úgy, hogy Kendall öccse, Roman (Kieran Culkin)  küldte előre trollkodni. Kisöcsi is túl sok bronxi filmet nézett, hey motherfuckers felkiáltással hajtja végre nagybelépőjét. Valami történhetett itt az irodában - talán belebukott valami nagy üzletbe a srác -, de mindenkit nyugtatgat, hogy már túl van az egészen. Meg amúgy se neki való ez az öltönyös irodai világ. Frank (Peter Friedman), aki valami jogi tanácsadó mindenes főnök lehet itt, eléggé kelletlen pofát vág a fiú jópofizását hallgatva. Öcsi kiröhögi bátyját, hallván, hogy 125-nél (vagy ennyi milliót, vagy a részvények árfolyamát jelenti) jár az ajánlat a kis weblapra. Közben "véletlenül" elfecsegi az alkalmazottak előtt, hogy tudja, hogy hamarosan Kendall lesz a főnök. 

 Egy jómódú, negyven körüli párocska luxusüzlet előtt tanakodik a születésnapi ajándékon. A nő Logan lánya (Sarah Snook), a férfi pedig a nő pasija (Matthew MacFadyen), aki szeretne az ajándékkal jelzéseket adni, hogy mennyire komolyan veszi a nőt. Aztán megállapodnak, hogy 10-15 ezres ajándéknál nem érdemes drágábbat venni, mert apuka amúgy is leszarja az ilyen hívságokat. 

 Kendall épp azt magyarázza a beosztottaknak, hogy ha kell, akár le is szopja a makacs weblaptulajdonost, amikor megjön Nagyfőnök. Azért jött el otthonról, mert majd meglepődve kell hazaérnie a születésnapi köszöntésre.  Most csak egy  aláírást kér, hogy Marciát (Hiam Abbass), a nőt, aki az öreggel él, bevegyék a családi alapítványba. 

 Odahaza már gyűlik a nép, egy pasas arról beszél, hogy baromi nagy üzlet lesz, hogy kitermelési joga van öt nagy víztározóra.  Öcsi is itt van, és nem szeretné, ha a gyereke (?) ilyeneket hallana, hogy majd ölni fogják egymást az emberek a vízért. Ekkor érkezik Hugica. Jópofizik Marciával. Hugica pasija a cégnél dolgozik, a nő meg a politikai életben. Nagyfőnök is hazaér a sétából, a fotósokat lerázzák a gorillái, odabent meg Greg szerencsétlenkedik. Őt is majdnem megfojtja egy túlbuzgó biztonsági, de egy másik már lecsekkolta az infót Marciánál, így a kölök mehet Nagyfőnökkel együtt a liftben. Lúzercsávó tolja a nagydumát, hogy menedzseri programban volt benne az egyik vidámparknál, az öreg meg csak azért ideges, hogy ugye nem fogják hangosan köszönteni a lift bejáratánál. 

Hát, ez nem jött be. Van, amit pénzért sem lehet megvenni.

 Ó, micsoda meglepetés! 

Viszont megtudjuk, hogy a víztározós pasast Connornak (Alan Ruck) hívják, ő az elsőszülött (nem Kendall?). Természetes életmódmániás. Az öreg viszont tényleg le se szarja Tomot, Siobhan (micsoda szép név! de későbbiekben csak Shiv becenéven szólítják) pasiját. Kendall is befut mégis. Roman pedig lazán közli, hogy hát csődbe ment, hát ez van. Közben egy másik cég is beszáll a weblap árának felverésébe. 

Kendallnak is vannak gyerekei, meg felesége (Natalie Gold), pontosabban volt. A nőnek most új pasija van, olyan, aki remélhetőleg nem fog kokaint hagyni a gyerekek iPadjén. Uppsz. Kínos. 

 Greg továbbra is tolja a bullshitet. Viszont egy rossz félmondat és kiderül, hogy Nagyfőnök és a testvére haragban vannak.  Az öreg összehívja a gyerekeit, és bejelenti, hogy Marcia nemcsak helyet kap az alapítványban (a vagyon feletti rendelkezésben), hanem Logan halála esetén az ő részét is megkapja. Vagyis duplát ér a szavazata. Hugica mindenképp megbeszéli az ügyvédjével. Kendall meg szó nélkül aláírta az imént az irodában. Úgy tűnik az első fél óra alatt, hogy nagyobb lúzer a csávó, mint Greg, csak jobban van pozicionálva.2 A kegyelemdöfést is megadja az öreg: meggondolta magát, mégsem vonul még vissza. 

 Apa és kiütött fia közötti beszélgetés lényege, hogy Főnökhaver puhapöcs, mert néha az üzlet tényleg a farokméregetésről szól, bele kellett volna férfiasan állni egy ilyen  konfliktusba. Az is rossz jel az öreg szerint, hogy ügyvéd nélkül írt alá valamit, meg  hogy otthagyta a tárgyalásokat a családi ebédért. A régi vágású, intuícióból üzletelő elsőgenerációs selfmade man és az elitegyetemet végzett, szakkönyvek által kiokosított, szakszavakkal dobálózó hivatalnok dialógusa ez. (Én az öreggel tartok.) Kendall mindjárt elbőgi magát, az apja meg még hergeli is miatta. Azt hiszem, értem, miért volt elvonón. Dühében összetöri a hajszárítót a fürdőszobában, a törölközőbe üvölt, majd jókisfiú módjára rendet rak maga után. Most már még többet értek. 

 Frank elmondja a köszöntőben, hogy Logan 80 éves, Skóciában született, és nagyon kicsiben kezdte, most pedig az 5. legnagyobb médiakonglomerátum az övé. (Hm, mintha ismerős lenne a sztori...) Logan drámai hangon bejelenti, eljött a meccs ideje. Hugi és Öcsi örülnek, Greg nem tudja minek, de szintén. Mindenki kocsiba ül, Greg bekéredzkedik Nagyfőnökékhez, továbbra is kínos, amit csinál. Amúgy valószínűleg Logan már több ezer ilyen dumát végighallgatott életében. 

A kocsisor befordul a helikopterparkolóba és egy egész flotta elindul valahova.  Logan Romannel beszélget, lehet, hogy Öcsi ag, aki inkább apjafia? Viszont elkezdi Franket fúrni, hogy nem hagyta őt kibontakoznia filmstúdió kapcsán, amibe belebukott. Öcsinek Frank pozíciója kellene a vállaltnál. 

 A meccs egy baseball meccs lesz a családi birtokon, vagy ilyesmin. A személyzet már felkészült, étel-ital az erre kihelyezett sátorban. Mindenki bemelegít, de mielőtt még teljesen megtévesztenének bennünket a mosolygós képek, hogy ez tényleg egy kedves, rendes, aranyos család, beindul a háttérben a szarkeverés. Logan a lányát is kapacitálja, vissza kellene jönni a családi bizniszbe. Lehet, hogy oszd meg és uralkodjot játszik az öreg a gyerekeivel? Mindenesetre Shiv is természetesen a legmagasabb pozícióra vágyik, csak akkor jönne. Apuci első körben Tom - aki még mindig a drága ajándék dobozát szorongatja -  főnökévé tenné. Greget meg versenyeztetné Tommal az utóbbi mostani pozíciójáért. Mondom, hogy megy a szarkeverés. Tom is eléggé lúzer fazon, most adja át a karórát,  bemondja a márkanevet, öreg bólint, jaja, látja is, hogy az van ráírva. 

 Kendall is fűzi a két tesót, palotaforradalom készülődik, ha őt támogatják, cserébe alelnöki pozíciót kapnak. Romannak nem kell. Tom is kinézi magának Greget és egyik mondatával jópofizik, másikkal meg durván beszólogat, hogy vele ne szórakozzon. Tiszta pszichopata a csávó. 

 Roman a nézegelődő segédmunkások családjából választ egy kölyköt és rögtön motiválja: egy milliót kap, ha sikerül a hazafutás. Mindenki tudja, hogy nem fog a csávónak sikerülni, Shiv még be is szól az öccsének. A hazafutás nem sikerül, Roman a fiú előtt tépi szét a csekket. Az öreg azért gratulál a fiúnak. Később egy magas öltönyös férfi odamegy a családhoz és titoktartási szerződést irat alá velük, hogy nem adják el a sztorit. Mindezért pedig fájdalomdíjul megkapják a Tomtól kapott órát. 

 Kendall közben azt játssza telefonon, hogy ő egy informátor, aki most Kendall Royról dob be egy fontos infót a médiának, hogy Főnökhaver (mármint ő maga) készül kirakni apucit az igazgatótanácsból. Aztán elszáll a helikopterrel. Az irodába érve Lawrence (Rob Yang), a kis weblap tulajdonosa úgy tűnik kénytelen megadni magát,  140-nél jár az ajánlat, készpénzben és részvényekben fizetnének, plusz a csávó bekerül az igazgatótanácsba is. Vagyis Kendall még csak ajánlja ezt, majd durván be is szól - szófogadó gyerek ez a Főnökhaver, na, ezt hallotta az apjától, hogy így kell. 

Indul haza a család, Logan pedig gyakorlatilag kirúgja (visszavonultatja) Franket. Már ott van a telefonján a sajtónyilatkozat, amit neki kell kiadnia, mert úgy életszerűbb. A helikopteren is megy tovább a hatalmi játszma, ami Connort szokás szerint hidegen hagyja. De a másik két tesó teljes egyetértésben visszautasítja apjuk ajánlatát. Nem kedvező, nem elég hatalom, stb. Az öreg pedig rosszul lesz. Szívinfarktus vagy agyvérzés. 

 Slusszpoén: Lawrence hamarabb kapja meg a hírt Nagyfőnök rosszullétéről (Kendall még semmit nem tud) így belemegy az alkuba, hogy tagja legyen egy olyan cég igazgatótanácsának, amelynek  bizonytalan a jövője és a sorsába most már ő is beleszólhat. Lawrence beviszi a K.O.-t: a nagy hír az, hogy apád agyvérzést kapott, te meg most engedtél be engem a csirkeólba. 

 Elég sűrű nap (és elég sűrű pilot epizód) volt. Mire besötétedik, egész New Yorkban minden háztartásban Logan Roy rosszullétéről és ennek a világpiacra gyakorolt hatásáról van szó. 

Bármennyire is kisember módjára összetörten guggol a kórházi folyosón Shiv, apja mégiscsak a világ ötödik legfontosabb médiamágnása. 

__________________________

 1 Első ránézésre Jeremy Strong saját valós életkorát saccoltam a karakter életkorának, a 3. évadban derül majd ki, hogy a történet kezdetekor Kendall még csak közelít a 40 lélektani határához. Értelemszerűen Shiv fiatalabb nála, tehát rá sem illik a negyvenes jelző.

 2 Hogy a jobban pozícionáltság nem feltétlenül jelent rátermettséget is egyben, sőt, az sorozat írójának, Jessie Armstrongnak egy korábbi, a brit politikai közegben játszódó szatirikus sorozatában is fel-felbikkanó motívum. A The tick of it címet viselő sorozat első évadának végén van például egy jelenet, mikor a bukott miniszter pitiáner hülyeségeken kesereg, míg a stabjához tartozó  fényévekkel értelmesebb stábtagja kénytelen ezt hallgatni, ahelyett hogy lényegi problémakkal foglalkozzanak.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sztárság és nyaralás keserű nyűgei (Ghosts S04E01)

Hogyan másként is indulhatna az új évad a horrorfilmes elemeket is időről-időre alkalmazó, szellemekről szóló sorozatban, mint horrorfilmbe illő nyitóképekkel. Szürkés filter, kihaltság, elhagyott játékbaba a sarokban, és hasonlók.  Ekkor érkezik Thomas, mint ennek az egyes elemeiben megidézett lehetséges horrorfilmötletnek a lehetséges főszereplője, aki gyanakodva megy végig a folyosón (kiváló ötlet, hogy gyakorlatilag az egész házon végigsétál, így segítve a nézőket is a visszarázódásban a kedvelt helyszíneken), annak rendje és módja szerint, majd elhessegetve magától a gondolatokat, hogy esetleg valaki vagy valami kísérti.  Őt, a kísértetet.  Hamar megismerhetjük persze a rejtély megoldását: a pestisesek jöttek fel (hurrá! végre! újra!), és félénk rajongó módjára tisztes távolból sutyorognak és kuncognak.  A Ghosts pestisesei újra akcióban  Az epizód egyik fő történetszála tehát Thomas sztársága lesz.  Mint kiderül, a pestisesek beleszerelmesedtek abba a pincében tárolt festménybe,

Tanmese a halárusról és a csirkéről (The Gentlemen S1E1)

Ilyen is van? Hogy nincs előzetes ellenvetésem? Vagy ilyen olyan előzetes aggodalmam? Hát persze! Nem történelmi fikció, nem kezdek el azon agyalni, melyek lehetnek az adott korszak vagy megközelítési mód buktatói és így tovább. A filmváltozat bejött, volt benne egy-két izgalmas forgatókönyvírói húzás, és értem a sorozat koncepcióját, hogy nem szorosan kapcsolódik a film cselekményszálához, hanem ugyanazt az alapötletet kicsit másként újrameséli, igazodva a sorozatjelleg elbeszélői dinamikájához.  Nagyon is el tudom képzelni, hogy ez a játszadozás alapelemekkel, formákkal és struktúrákkal izgalmas szakmai kihívás lehetett a készítők számára.  Nos tehát a török-szíriai határon kezdünk, ahol a Theo James által játszott főhősünk a kéksisakos békefenntartó katonák egyike. A jelenetsornak egyértelműen az a lényege, hogy lássuk, hősünk képes gyorsan és praktikusan döntéseket hozni, és érti azt a paradoxont, hogy a szabályokat néha épp azért kell lazábban kezelni, hogy beteljesítsék funkciój

Személyes tragédiából kinövő Nagybetűs Történelem (House of Dragons S01E08 - The Lord of the Tides)

Ez a rész volt az első olyan epizód, amelyet már azzal a szokásos izgatottsággal vártam, hogy Úristen, de mennyi izgalmas elbeszélői továbblépési, történet továbbgörgetési lehetőség teremtődött az előző alkalommal, és nagyon kíváncsian várom, hogy mit hoznak majd ki ebből az alkotók.  Az előző rész összefoglalójából sajnos kimaradt az a Corlys és Rhaenys közötti beszélgetés, melyben a Velaryon ház ura csakazértis Luke-ra akarja hagyni Driftmarkot, mert ugyebár  a ( nagybetűs) történelem nem vérre, hanem nevekre emlékszik.  Úgy gondolom egyébként, hogy Rhaenyráéknak abból a szempontból is ki kellett venniük a képletből Leanort, hogy ha már tényleg csak az unokák maradnak Rhaenysék számára, akkor sokkal nagyobb eséllyel fognak mögéjük és ezáltal Rhaenyráék mögé is állni, ha arra lesz szükség.   Most ez a probléma is akkuttá válik, mivel Corlys súlyosan megsebesült a Stepstones nál zajló újabb csatározásban. Hat újabb év telt el az előző epizód óta, és Rhaenyra mellett Baela (Bethany Anto