Ugrás a fő tartalomra

Succession (S01E02) Shit Show at the Fuck Factory

Onnan folytatjuk, ahol előzőleg  abbamaradt. 

Roman, Kendall, Connor és Shiv hallgatnák az üzleti válságstáb mondanivalóját
Roman, Kendall, Connor és Shiv hallgatják a válságstáb mondanivalóját

Kendall volt feleségét hívja, miközben teljesen tanácstalan össze van törve, majdnem elbőgi magát. A három gyerek totál idióta, ahogy a doktort kérdezgeti, ugye biztos, hogy  ez a legjobb hely a kórházban. A doki lerendezi őket: az intenzív az intenzív. Connor kiviszi a tesókat, Marcia marad bent egyedül, Shiv persze gyanakodva nézi.  Kendall felteszi a kérdés: tudják ezek, hogy kik vagyunk? Roman is tanácstalan, anyut hívná (aham, szóval nem félárvák). Kendall egy nővérnek elmondja, azért kell tudniuk pontosan, mi történik apjukkal, mert több kontinens jóléte forog kockán. Ezt Shiv is eléggé cinikusan szemléli. Összevesznek, hogy akkor most stroke, agyvérzés, vagy micsoda is ezt. Roman kiguglizza, mi a különbség, miközben Connor azon mélázik, hogy apjuk (vég)rendelkezett-e az esetleges lefagyasztásáról (hogy majd amikor fel lehet "támasztani", akkor lehessen). 

Greg  hopponmaradt, csak 20 dolcsija van, azt is kölcsön kellett adnia Shivnek, aki ugyebár nem tart magánál zsét. Kendall  a saját tévétársaság nekrológját nézi, most küldték neki át jóváhagyásra, ha esetleg. Lawrence küldött egy gyümölcskosarat, Kendall üzeni, hogy kurvára nem menő. A többiek pedig próbálják megtudni, ki a legjobb agyvérzés specialista. 

Megérkezik egy középkorú szőke nő, klasszikus határozott üzletasszony megjelenés,  elmondja Kendallnak, hogy reggel fél hétkor meg kell tenniük egy bejelentést, hogy ilyen esetben mi az igazgatótanács stratégiája, hogy elkerüljék a szarkeverést. Már be is rendeztek egy válságirodát a kórházban, kész  sajtóközpont. Még fürdő is van külön ehhez a teremhez.  Úgy tűnik, a magas rangú beosztottak kicsit életképesebbek, mint az örökösök, akik ugyanúgy guglizzák, hogy mitévők legyenek a kórházban, mint bárki más. Sőt, úgy tűnik, a családon belüli szarkeverésről is tájékozottabbak, mint Kendall, és már csak ezért is igyekezni kell összerakni, miként tálalják a világnak az eseményeket. 

Főnökhaver kicsit nyafizik, hogy most nem tud ilyennel foglalkozni, mert az apja haldoklik. Jaja, bólogatnak a beosztottak, hoppá, ez nem lesz jó, ha gyengének látják, így gyorsan össze is rakja, hogy nem tudni, Logan mióta nem volt már magánál, mióta nem tudott normálisan gondolkozni, így a mai döntéseit semmisnek kellene tekinteni. Írásos bizonyíték úgysincs. 

 Shiv és Roman közben egy üres előadóteremben összeverekednek. Még ez is azt bizonyítja, ők ketten állnak legközelebb egymáshoz a testvérek közül. Tom benéz, de inkább kirohan. Greg tolja a bullshitet, Marcia úgy dönt, megbízza a srácot egy feladattal, csak tűnjön el, ne kellemetlenkedjen itt   nekik. El kellene hozni Logan pizsamáját és papucsát.  Roman pedig a szerződéseket akarja elhozattatni vele. Közben a dokik is be vannak ám szarva, mert ha elcseszik, a sajtó kicsinálja őket.  

Kendall megígérte a jelölőbizottságnak, hogy maga mögé állítja a két tesót és Franket. Nagyon nem úgy néz ki, hogy sikerült. 

 Greg nyomorúsága újabb mélyponton: a portástól könyörög, hogy fizesse ki  taxit, mert neki nincs zséje.  A pasas persze nem tudja, ki ez az idióta, ám akkor érkezik Marciától a telefon.  Greg bemehet a kánaánba. Közben Tom megsúgja Marciának, hogy fura a sors fintora, pont most akarta megkérni Shiv kezét. Felveti, hogyha a legrosszabb bekövetkezne, nem lenne-e kedves gesztus legalább leendő apósa hulláját megkérdezni? 

 Közben megvan a vizsgálat eredménye, Shiv fontoskodik,hogy elvinnék Nagyfőnököt egy másik orvoshoz, Marcia szimplán lerendezi: Logan itt marad, efelől ő dönt, ő számít legközelebbi hozzátartozónak. Kap is egy lakosztályt - de komolyan, egy belső szobát, meg egy hatalmas várótermet. Kendall szerint is ez már okés.

 Shiv is keveri a szart, Gregnek azt mondja, ne hozza magával a szerződéseket. A srác azért észnél van, kérdezi, mi a szolgálati rend, ki a magasabb rangú testvér. Aztán anyukát hívja, mit csináljon.

 Kendall Franket sem győzi meg, az öreg sok sikert kíván. 

A lakosztályban is tovább megy az adok-kapok a testvérek között, Tom meg valószínűleg valami eszement drága húst zabál közben kedélyesen. Főnökhaver felhívja Lawrencet is, tol egy keménykedő bullshitet, hogy nem érdekli a szerződés, a frissen vett weblapokon hírzárlat van és kész. 

Lawrence pedig utasítja valami emberét, hogy tessék kirakni a szennyest a Roy családról. Shiv és Roman megbeszélik, hogy Gerrit(J Smith-Cameron, a határozott középkorú üzletassszonyszerűség korábbról)  kellene meggyőzni, vállalja el az ügyvezető pozíciót. Roman tényleg igazi érzéketlen balfasz, nem emlékszik rá, hogy Gerri férje (Shiv keresztapja) meghalt, rosszul indul a körülrajongás, mondja is, hogy ő az a fajta, aki rányomja a sikosítót, aztán tövig be. 

Pff. 

Gerri - akit a Öcsike "igazi halálosztó ribancnak" nevez, igen, ez bók volt - is visszautasítja a felajánlást.

 Kijött a lejárató cikk, újabb veszekedés a testvérek között. A gond az, hogy így is, úgy is zuhanni fognak a részvények, kérdés az, hol fog megállni a szabadesés. Szokásos körök. Greg még mindig nem döntötte el, mit csináljon, Roman sürgeti.

 Megérkezik közben Rava -hajnali négykor -, és van némi gyengédség, ölelés, bátorítás, amire Kendallnak más testrésze is reagál. Amúgy nem biztos, hogy egy érzelmileg labilis embert, aki még mindig bele van gabalyodva a volt feleségébe, most kellene így kezelni. 

 Tom végre kettesben marad Shivvel,  a folyosón letérdel elé, a nő kioktatja, hogy nem ez a legjobb pillanat. A csávó nagyon akarja ezt a házasságot, szófogadó fiú módjára megígéri, hogy majd máskor, rendesen. Shiv mellékesen megjegyzi, hogy amúgy igen. Mármint úgy igen.

 Greg végre kiválasztja a megfelelő papucsot, rögtön a belső terembe szalad, Marcia kedvesen kidobja. Tom belekavarja a srácot a mondanivalóba: szóval azt akarod mondani, hogy meg akarod dugni Marciát? Jaaj, hát csak vicceltem. De azért felajánlja a kölöknek, hogy nézzen be hozzá, tud rajta segíteni. Kendall Romant is félrehívja, és úgy tűnik, megszületett a megállapodást. 

Tök furcsa, hogy Connor hölgyismerősével eléggé lekezelően viseltetnek a többiek. 

Shiv nem megy bele a legfrissebb  megoldásba sem. Fél hétkor viszont ki kell adni egy nyilatkozatot. A válságstáb a válságteremben, végül Shiv mondja el, hogy Kendall a vezér, Roman az ügyvezető. 

Gerri napkeltekor kihívja Kendall a friss levegőre egy beszélgetésre arról, hogy óriási hitelproblémái vannak a cégnek, úgy hárommilliárdnyi. Csak Logan, Gerri és Frank tudta. Ez még 1985-ből származik, és az a gond, hogy a visszafizetést a részvényárfolyamhoz kötötték. Ha 130 alá esik, akkor kopogtat a bank és a teljes összeget kérheti. Kendall szerint nincs ilyenre precedens. Ja, ez igaz, de a hitelezők nem hülyék, Kendallt csak apuci jó helyre született fiának tekintik, és nem bíznak abban, hogy viszontlátják a pénzüket. Kendall meg van sértődve, hogy nem élvezheti ki a győzelem pillanatát, Gerri viccelődik, azért le ne ugorjon. 

A válságstáb feloszlik, az orvosok szerint már fel kellett volna ébrednie Logannak, de legalább stabil az állapota. A rokonok hazamehetnek. 

 Az epizód azzal ér véget, hogy Logan felébred.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sztárság és nyaralás keserű nyűgei (Ghosts S04E01)

Hogyan másként is indulhatna az új évad a horrorfilmes elemeket is időről-időre alkalmazó, szellemekről szóló sorozatban, mint horrorfilmbe illő nyitóképekkel. Szürkés filter, kihaltság, elhagyott játékbaba a sarokban, és hasonlók.  Ekkor érkezik Thomas, mint ennek az egyes elemeiben megidézett lehetséges horrorfilmötletnek a lehetséges főszereplője, aki gyanakodva megy végig a folyosón (kiváló ötlet, hogy gyakorlatilag az egész házon végigsétál, így segítve a nézőket is a visszarázódásban a kedvelt helyszíneken), annak rendje és módja szerint, majd elhessegetve magától a gondolatokat, hogy esetleg valaki vagy valami kísérti.  Őt, a kísértetet.  Hamar megismerhetjük persze a rejtély megoldását: a pestisesek jöttek fel (hurrá! végre! újra!), és félénk rajongó módjára tisztes távolból sutyorognak és kuncognak.  A Ghosts pestisesei újra akcióban  Az epizód egyik fő történetszála tehát Thomas sztársága lesz.  Mint kiderül, a pestisesek beleszerelmesedtek abba a pincében tárolt festménybe,

Személyes tragédiából kinövő Nagybetűs Történelem (House of Dragons S01E08 - The Lord of the Tides)

Ez a rész volt az első olyan epizód, amelyet már azzal a szokásos izgatottsággal vártam, hogy Úristen, de mennyi izgalmas elbeszélői továbblépési, történet továbbgörgetési lehetőség teremtődött az előző alkalommal, és nagyon kíváncsian várom, hogy mit hoznak majd ki ebből az alkotók.  Az előző rész összefoglalójából sajnos kimaradt az a Corlys és Rhaenys közötti beszélgetés, melyben a Velaryon ház ura csakazértis Luke-ra akarja hagyni Driftmarkot, mert ugyebár  a ( nagybetűs) történelem nem vérre, hanem nevekre emlékszik.  Úgy gondolom egyébként, hogy Rhaenyráéknak abból a szempontból is ki kellett venniük a képletből Leanort, hogy ha már tényleg csak az unokák maradnak Rhaenysék számára, akkor sokkal nagyobb eséllyel fognak mögéjük és ezáltal Rhaenyráék mögé is állni, ha arra lesz szükség.   Most ez a probléma is akkuttá válik, mivel Corlys súlyosan megsebesült a Stepstones nál zajló újabb csatározásban. Hat újabb év telt el az előző epizód óta, és Rhaenyra mellett Baela (Bethany Anto

Tanmese a halárusról és a csirkéről (The Gentlemen S1E1)

Ilyen is van? Hogy nincs előzetes ellenvetésem? Vagy ilyen olyan előzetes aggodalmam? Hát persze! Nem történelmi fikció, nem kezdek el azon agyalni, melyek lehetnek az adott korszak vagy megközelítési mód buktatói és így tovább. A filmváltozat bejött, volt benne egy-két izgalmas forgatókönyvírói húzás, és értem a sorozat koncepcióját, hogy nem szorosan kapcsolódik a film cselekményszálához, hanem ugyanazt az alapötletet kicsit másként újrameséli, igazodva a sorozatjelleg elbeszélői dinamikájához.  Nagyon is el tudom képzelni, hogy ez a játszadozás alapelemekkel, formákkal és struktúrákkal izgalmas szakmai kihívás lehetett a készítők számára.  Nos tehát a török-szíriai határon kezdünk, ahol a Theo James által játszott főhősünk a kéksisakos békefenntartó katonák egyike. A jelenetsornak egyértelműen az a lényege, hogy lássuk, hősünk képes gyorsan és praktikusan döntéseket hozni, és érti azt a paradoxont, hogy a szabályokat néha épp azért kell lazábban kezelni, hogy beteljesítsék funkciój