Ugrás a fő tartalomra

Mi a fene történik az Aple TV+ háza táján?

Kijött egy promóciós anyag az Aple TV+ elkövetkező sorozatairól, és le vagyok nyűgözve, hogy mennyi nekem való programjuk lesz a következőkben. 

Tobias Menzies a Manhunt című sorozatban 

Azt már előzetesen is tudni lehetett, hogy jó év lesz 2024 sorozatnézés szempontjából, de kifejezetten ennek a streaming szolgáltatónak a programjaira fókuszálva  is van miből csemegézni. 

Itt van ugye a Masters of the Air, ami kapcsán lehet sokat irni az általam preferált témakról, mint például valós történelmi események beemelése fikcióba, illetve brit színészek újabb generációinak felfedezése. 

Rögtön ez utóbbi kapcsán máris itt a következő általam is várt sorozat, melynek Manhunt a címe, és az Abraham Lincoln merénylője utáni hajszáról fog majd szólni. A hajszát vezető karaktert Tobias Menzies játssza majd, John Wilkes Boothot pedig az az Anthony Boyle, aki valószűleg a Masters of the Air legnagyobb felfedezettje lesz. 

De még előtte, néhány nap múlva érkezik a The New Look, a második világháború utáni párizsi divatvilág újraindulásáról, többek között Coco Chanelről és Cristian Diorról. Namost a divatvilág mint olyan, bárki bármit is fantáziál a lelkivilágomról a megjelenésem alapján, baromira nem érdekel, sőt kifejezetten megvetem azt a fajta márkabuziságot, amely arra fektet nagyobb hangsúlyt, hogy melyik túlárazott brand logója látható már kilométerekről valakin, mintsem arra, hogy mennyire ízletes es igényes az egyén megjelenése, azért akadhat itt egy-két érdekes mozzanat, amelyet remélhetőleg a sorozat is tárgyal majd. És a szereposztás, élén Juliette Binoche-sal, is ígéretes. 

Évek óta figyelem a híreket Noel Fielding Dick Turpin sorozatáról. Bevallom, volt időszak, amikor meg voltam győződve arról, hogy már soha nem készül el. Nos, úgy néz ki, hogy nem csak elkészült a The Completely Made-Up Adventures of Dick Turpin , de otthonra is talált az Aple TV+ -nál. 

Mivel 18. századi történet, előfordulhat, hogy nem itt, hanem az Egy olvasó naplóján tárgyalom majd részletesen. Ugyanúgy, mivel vigjáték sorozat, felbukkanhat a Brit szatíra, vigjáték, humor alprojektemben is. 

És végül áprilisbam valamikor jön majd Franklin címmel és Michael Douglas főszereplésevel egy sorozat Benjamin Franklinról, pontosabban arról a sztoriról, hogy hogyan is hozta tető alá a francia katonai segítséget. A témaválasztás jó, mert mint a Washington kémeiből is tudható, a sztori szenzációs. S Benjamin Franklinnek is jól jön egy sorozat, mert azért valljuk be, a John Adams minisorozat kicsit csúnyán bánt a karakterrel, főleg a fertődi¹ fanciaországi tartozkodása idején 

Ez a sorozat szintén 18. századi téma,  szintén várható tehát, hogy inkább az Egy olvasó naplóján  foglalkozom majd vele. 


____________

JEGYZETEK 

¹ Utalás árra, hogy a franciaországi jeleneteket Magyarországon forgatták. 


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sztárság és nyaralás keserű nyűgei (Ghosts S04E01)

Hogyan másként is indulhatna az új évad a horrorfilmes elemeket is időről-időre alkalmazó, szellemekről szóló sorozatban, mint horrorfilmbe illő nyitóképekkel. Szürkés filter, kihaltság, elhagyott játékbaba a sarokban, és hasonlók.  Ekkor érkezik Thomas, mint ennek az egyes elemeiben megidézett lehetséges horrorfilmötletnek a lehetséges főszereplője, aki gyanakodva megy végig a folyosón (kiváló ötlet, hogy gyakorlatilag az egész házon végigsétál, így segítve a nézőket is a visszarázódásban a kedvelt helyszíneken), annak rendje és módja szerint, majd elhessegetve magától a gondolatokat, hogy esetleg valaki vagy valami kísérti.  Őt, a kísértetet.  Hamar megismerhetjük persze a rejtély megoldását: a pestisesek jöttek fel (hurrá! végre! újra!), és félénk rajongó módjára tisztes távolból sutyorognak és kuncognak.  A Ghosts pestisesei újra akcióban  Az epizód egyik fő történetszála tehát Thomas sztársága lesz.  Mint kiderül, a pestisesek beleszerelmesedtek abba a pincében tárolt festménybe,

Személyes tragédiából kinövő Nagybetűs Történelem (House of Dragons S01E08 - The Lord of the Tides)

Ez a rész volt az első olyan epizód, amelyet már azzal a szokásos izgatottsággal vártam, hogy Úristen, de mennyi izgalmas elbeszélői továbblépési, történet továbbgörgetési lehetőség teremtődött az előző alkalommal, és nagyon kíváncsian várom, hogy mit hoznak majd ki ebből az alkotók.  Az előző rész összefoglalójából sajnos kimaradt az a Corlys és Rhaenys közötti beszélgetés, melyben a Velaryon ház ura csakazértis Luke-ra akarja hagyni Driftmarkot, mert ugyebár  a ( nagybetűs) történelem nem vérre, hanem nevekre emlékszik.  Úgy gondolom egyébként, hogy Rhaenyráéknak abból a szempontból is ki kellett venniük a képletből Leanort, hogy ha már tényleg csak az unokák maradnak Rhaenysék számára, akkor sokkal nagyobb eséllyel fognak mögéjük és ezáltal Rhaenyráék mögé is állni, ha arra lesz szükség.   Most ez a probléma is akkuttá válik, mivel Corlys súlyosan megsebesült a Stepstones nál zajló újabb csatározásban. Hat újabb év telt el az előző epizód óta, és Rhaenyra mellett Baela (Bethany Anto

Tanmese a halárusról és a csirkéről (The Gentlemen S1E1)

Ilyen is van? Hogy nincs előzetes ellenvetésem? Vagy ilyen olyan előzetes aggodalmam? Hát persze! Nem történelmi fikció, nem kezdek el azon agyalni, melyek lehetnek az adott korszak vagy megközelítési mód buktatói és így tovább. A filmváltozat bejött, volt benne egy-két izgalmas forgatókönyvírói húzás, és értem a sorozat koncepcióját, hogy nem szorosan kapcsolódik a film cselekményszálához, hanem ugyanazt az alapötletet kicsit másként újrameséli, igazodva a sorozatjelleg elbeszélői dinamikájához.  Nagyon is el tudom képzelni, hogy ez a játszadozás alapelemekkel, formákkal és struktúrákkal izgalmas szakmai kihívás lehetett a készítők számára.  Nos tehát a török-szíriai határon kezdünk, ahol a Theo James által játszott főhősünk a kéksisakos békefenntartó katonák egyike. A jelenetsornak egyértelműen az a lényege, hogy lássuk, hősünk képes gyorsan és praktikusan döntéseket hozni, és érti azt a paradoxont, hogy a szabályokat néha épp azért kell lazábban kezelni, hogy beteljesítsék funkciój