Hát ez baromi gyorsan eszkalálódott (Sherwood S01E02)

Rögtön az epizód elején helyére tesszük azt, ami számomra furcsa volt az esküvői tósztban: Andrew Fisher mozdonyvezetőként dolgozik, így már kicsit jobban érthető, hogy mnem tud semmi másról beszélni, mint a vasútvonalról, amelyen nap mint nap közlekedik. Mert végül is mi történhetne vele ebben az unalmas munkában? Hát az, hogy ő is kap egy nyílvesszőt, igaz ugyan, hogy ez csak betöri a fülkéje ablakát, de aztán visszapattan onnan. Mindenesetre megáll, és rendes honpolgár módjára hívja a rendőrséget, ami persze elég sok kellemetlenséget okozhat a vonaton utazóknak, akik nyilván nem örülnek, hogy ahelyett, hogy perceken belül megérkeztek volna a célállomásra, most ott rostokolnak odakint a semmiben. 

 Közben megérkezik DI Salisbury, Kevin is a faluba. És ahogyan épp a napidító értekezletre sétál be nagyon érdekes. Mert első beszélgetése Iannal gyakorlatilag végig ugyanabból a kamerabeállításból látszik. Kicsit távolról, majdnem teljes alakban mindkét karakter, Ian fesztelenül, már-már pökhendien zsebre tett kézzel, Kevin meg a gurulós bőröndje fogantyúját szorongatva kénytelen a jóval magasabb másikra felnézni. 

 Az epizód nagy és nagyon fontos felfedezése számomra, hogy pont fordítva van, mint elsőre gondoltam. A flashbackben az ártatlan tekintetű fiatal rendőr Kevin, a keményebb pillantású Ian.  



Merthogy a történet újabb rétegei akkor kezdenek körvonalazódni, amikor kiderül, hogy a ketamin, amit Gary az első epizód legelején égetett, a Sparrow-ké, akikkel szomszédos a telke. Ekkor látjuk flashbackekben azt, hogy Kevin és egy fekete lány itt lett lészenek egymáséié, vagy valami hasonló. Nos, mivel a Sparrow-kat, apát és fiát az ujjlenyomatuk árulja el, mehetnek is előzetesbe, bár a kisebbik fiő teljesíti az idősebb kérését, és alibit igazol neki, ő is a „haverral” volt a gyilkosság estéjén. Azért az érdekes lesz, mikor majd kibukik, hogy akit a kissrác havernak nevez, az áldozat unokája, és hogy gyakorlatilag ők ketten nem voltak messze magától a tett helyszínétől. Máskülönben úgy tűnik, Kevin tényleg jó nyomozó, a 293 megoldott ügy még akkor is kemény menet, ha Londonról beszélünk. Amúgy nagyvárosi rutinja abban is megmutatkozik, hogy ahogy odamegy Andrew-hoz a vasúti incidens alatt kikérdezni, azon nyomban mutatja a jelvényét, amiről később Ian mondja, hogy errefelé ezt talán nem kellene. (Emlékezzünk arra, hogy az első epizódbeli monológjában a rendőrségbe vetett állampolgári bizalom hiányáról beszélt.) 

Kevin az, aki például felveti, hogy Gary időközben megtalált kutyája szájából is kellene mintát venni, mert sanszos, hogy megharapta a tettest. És ebben igaza is lesz majd az epizód végére, de addig még történik egysmás. Például megtudjuk az ő verzióját arról az estéről, mikor annak idején Garyt őrizetbe vették. Hogy volt ott egy halott is, meg egy súlyosan sérült valaki. És van itt valamiféle sejtetés, utalás, hogy Kevinnek attól az estétől kezdve siklott ki az élete. De ha jól sejtem, a történet összes főbb szereplője így lesz ezzel, beleértve Garyt és Iant is. Máskülönben mi másért is lenne fontos eleme egy közel negyven éve történt valami (még nagyon nem tudunk sok mindent róla, lesz itt még meglepetés, érzem) ennek a történetnek. 

 Mindenesetre, nem sok minden olyan információval tud szolgálni, amely Ian számára is hasznos lenne, így aztán úgy döntenek, hogy másnap visszaküldik Londonba. Számomra itt egy kicsit kellemetlenül kiszámíthatónak tűnik, hogy míg Kevin egy boltba megy fogkrémet meg hasonlókat vásárolni rögtön a következő jelenetben, naná, hogy összefut azzal az emlékeiben élő lánnyal. Ami persze előjelzi azt is, hogy a nyomozó nem fog visszamenni a fővárosba, továbbra is történetünk fontos szereplője marad. Az viszont tetszik, ahogyan ez a két ember miközben nagyon vágyik arra, hogy interakcióban maradjon, nem tud másról, csak a szokásos felszínes dolgokról (munka, házasság, gyerekek) kérdezősködni.

Érdekes, nem tudom lesz-e neki jelentősége, de Kevin mind Iantől, mind Jennytől megtudja, hogy egyikőjüknek sincs gyerekük. Első esetben mintha ezen meglepődne. Ráadásul Ian testvérére is rákérdez, akiről a főnyomozó nem akar beszélni, és amúgy is akkor pillantják meg a kutyát, úgyhogy ez a beszélgetés félbe is marad. 

 Jön közben egy újabb szereplőnk is, Vinay Chakarabarti, az ügyvéd, akivel Gary készült találkozni. Őt is éri egy nyíl, és a rendőrség rögtön meg is jelenik. Pontosabban Ian azután érkezik ide, hogy a helyi vezetőkkel, köztük Sarah-val is beszél a nyomozás állásáról Van ott egy kis feszültség a fiatal nő meg egy másik helyi fontosember között, utóbbi feltehetőleg szintén a sztrájkot tartó bányászok közé tartozott, míg Sarah apja szállította a munkát felvevő bányászokat. Ja, és magyar fülnek olyan kínosan áthallásos a nő monológja arról, hogy ő lélekben mindig is konzervatív volt (eddig függetlenként politizált), csak eddig úgy érezte, hogy szégyellnie kell, de most már nem szégyelli. (Nem ilyesmi a szokásos mantrája az aktuális hatalomhoz pénzért dörgölőző magyar celebeknek is? Azért mondom, hogy olyan kínosan ismerős a mondóka.)

 Ian tehát innen megy az ügyvéd otthonába, ahol az íjas támadás érte. A Clever nevű nyomozó jelzi is főnökének, hogy akkor ugye a Sparrow-kkal kapcsolatos teória bedőlt, ők nem tehették. 

Ezzel egy időben érkezik a hír, hogy Scott, akiről mi már látjuk, tudjuk, vagy legalább is sejtjük egy ideje, hogy ő lehet az íjazó fickó, DNS-t mutatta ki a kutyuska alaposabb megvizsgálása. Scot ellen már van egy elfogatóparancs érvényben, mert ahogyan sejthető volt, nem ment el a tárgyalásra. Cathy majdnem összerakja a fiú indítékát arra nézvést, hogy miért küld íjakat random emberekre, anélkül, hogy tudná, mit csinál a fiú. 

Számomra könnyen elképzelhető ugyanis, hogy direkt akar káoszt. Másrészről, amikor megrohamozzák a házukat és beviszik a szülőket, sok minden egyéb is kiderül. Például hogy segéllyel kapcsolatos csalásért kellene ülnie, mert amikor munkanélküli volt, nem vallotta be hogy van megtakarítása, amit az apjától, az ő végkielégítéséből kapott. 

 Ennél azonban bonyolultabb a helyzet, hiszen a srác az apja garázsában készült a tettére, és a szokásos falra illesztett újságkivágásokon túl egy felirat is van ott, hogy mindannyian hazugok vagytok. 

 Ennek akkor lesz több értelme, mikor az ügyvédnél, immáron az irodájában kiderül, miről is akart vele Gary beszélnie. A múltról, természetesen, pontosabban, valamiről, ami nem múlt el még mindig a múltból. Merthogy állítólag az iderendelt rendőrök között annak idején voltak beépített titkosszolgálati emberek is, és hogy ezek az alvó ügynökök később ott maradtak a hamis identitásuk álarca alatt, ahova rendelték őket. 

Mivel Gary is úgy érezte, hogy az az este siklatta ki az életét, meg szerette volna tudni, hogy ki ez az illető, akinek valószínűleg köze van a letartóztatásához. 

 Gyorsan peregnek itt az események az epizód végén, ez a kémes, vagy mondjuk úgy, spiclis dolog nagyon sokat változtat azon, hogyan tekintünk a történetre. 

 Van még egy dolog, amire az internetes mémnyelvet beszélők a that escalated quickly frázissal reagálhatnak. Az epizód során többször járunk Andrew és a fia közös kertttel rendelkező, de két külön házában, amelyet most Sarah új kerítéssel akar eválasztani. Van egy kínos kis epizód is, mikor Andrew telefonja rajta marad a afia lakásának kihangosítóján, így Sarah hallja a pornófilm hangjait, amit az apósa néz magányában a mobilján. Andre az, aki átvez egy csomagot is menye nevében, s mint kiderül, ásó van benne, meg mindenféle kertészeti dolog, meg olyasmik, amelyek esetlegesen egy kerti kapu építéséhez járulnának hozzá. 

Andrew eléggé bepánikol, hogy a fiát el akarja választani tőle így a menye, aki ráadásul nem fél attól, hogy kimondja az igazságot, amit mindenki szívesen titkol: Neel anyja öngyilkos lett. 

 No, mindenesetre csak egy hirtelen mozdulat kell, és Andrew jól arcon csapja a lapáttal a menyét, aki úgy elterül a földön, hogy semmi kétségünk nem lehet állapota felől.

Népszerű bejegyzések