Lehet, hogy ehhez én túl közep-európai vagyok (Sherwood S01E03)

A második epizód, amely gyorsabb tempójúnak tűnt, mint az első, a legnagyobb változást abban hozta, hogy innentől elkezdhetünk azon morfondírozni, vajon ki lehet a tégla ebben a közösségben? Nagyon érdekes, hogy míg erről van szó az epizód eleji visszatekintésben, folyamatosan Iant vágják be alá, mintha efelé szeretnék terelni az emberek gondolatait. Ugyanakkor a harmadik rész eleji flashbackben máris cáfolódik ennek lehetősége, hiszen egy lány, feltehetőleg a fiatal Julie úgy gúnyolódik a felsorakozott rendőrök között álló Ianen, mint aki gyerekkori ismerős, hogy nézd, a’, Ian is fakabátnak állt, höhö. 

A flashbacknek a legtitokzatosabb eleme, hogy 

nagyon tisztán kivehető Mark Addy a tömegből. 

Ő azért messze nem a szimpla statiszta szintű színész (főleg mióta eljatszotta Robert Baratheont a Trónok harcában) , és hogy úgy mutatták meg nekünk, hogy közben nincs róla szó, ki a fene lehet, ugyanakkor sejtjük, hogy lesz neki még a múltban szerepe, még itt jócskán fel fogja kavarni a dolgokat. 



Nekem egyébként van egy elméletem, 

szerintem maga Gary a tégla. 

Megint a közép-európai rutin mondatja velem, hogy házt mennyiszer volt olyan a múltban, hogy fiatalember bajba keveredett, aztán a hatalom némi ellenszolgáltatásért (besúgói tevékenységért) hajlandó volt szemet hunyni a probléma felett. Ez a jegyzőkönyv szupertitkosított részeit is megmagyarázná. Meg sok minden mást is, például azt, hogy mennyire tipikus, hogy a leghangosabb, a többieket leginkább meggyőzni képes embert veszik így ki a képletből. 

De mondom, lehet, hogy túl közép-európai vagyok ehhez a történethez, és valami teljesen más les a megoldás. 

 Mindenesetre, ennek a teóriának a szűrőjén át szemlélve egészen izgalmas az a feszültség, amit a yorkshire-is bajtársak látogatása okoz. Merthogy jönnek páran tiszteletüket tenni. Azt nem tudom, hogy ez összefügg-e a meccsel (Barnsley megy a Nottinham Forresthez), ami miatt a rendőrök egy részét ki kell vonni a Scottot keresők közül (mert az mégis túl meredek megoldás lenne, hogy ebben a felpaprikázott helyzetben yorkshire-i rendőrök jöjjenek a meccsre), vagy csak éppen pont akkor történik, de jönnek a bajszos, hosszúhajú, bőrkabátos fickók, akik a nyolcvanas években biztos nagyon vagánynak néztek ki, ma inkább múltban ragadt boomereknek. 

 A templomban tartott megemlékezés békésen zajlik, de a klubban már akad némi feszültség. Épp akkor érkeznek a yorkshire-iek, hogy innának ők is valamit, mikor a Sparrow-k (kiengedték őket) mutatják ki a gesztust, hogy ők szeretnének ebben a közösségben békében együtt élni, és fizetni kívánják az ott tartózkodók fogyasztását. De az idegeneket inkább kidobják, sőt Julie kifejezetten kéri, hogy az ő családját ne használják eszközként saját céljaikért. Azért a vezérnek látszó fickó elmondja, hogy ők is hallottak Garytől az elméletéről, és hogy csak tessék belegondolni, valaki itt, közületek nem az, akinek látszik, és valószínáleg az a fiú, akit most a rendőrség keres, tudja, ki az. 

 A Sparrow-k kapcsán van két érdekes mozzanat. Ian Mrs Sparrow-t is keresztnevén szólítja, Daphne, ami régi bizalmas ismeretséget érzékeltet, bár a férfi családtagokkal mintha távolabbi viszonyban lenne. Másrészt mikor az epizód elején a sajtótájékoztatón Cathy felolvassa saját személyes kérését Scotthoz, hogy adja fel magát, akkor Fredet, Julie-t és Mrs Sparrow-t vágják be alá, hogy nézik a műsort. 

Scott egyébként ebben az epizódban egy múzeum (romtemplom) kertjében található pávát nyilaz le. 

Meg távolról figyeli, ahogyan a mentő jár Sarah-éknál. Ha nem feltétlenül a börtönbe vonulás elkerülése miatt akar maga körül káoszt, az az elméletem még mindig áll, hogy a tettével szeretné felszínre hozni mindazt, amit ezek a helyiek itt elnyomnak magukban, s hogy tőle függetlenül történt valami balesetszerűség (ő nem tudhatja, hogy mi történt odabent), 

akár az általa beindítani kívánt láncreakció része is lehet. 

Azaz, hogy ő így is értelmezheti. Scott csinál ennél sokkal merészebb dolgot is. 

Míg Julie-ék a búcsúztatón vannak, behatol a házukba, kreál egy profilt a fiú unoka videójátékán, belehugyozik a vécébe, és nem húzza le, szóval nyomot hagy, és kis híja csak, hogy nem lövi arcon az épp Cindyhez jönni akaró Ronant. A kissrác még időben visszafordul. 

 Viszont ezzel zsákutcába is jut az elméletem arról, hogy Gary maga lenne a tégla, mert miért is jegyezné fel a saját egykori nevét a jegyzetei között. 

Márpedig, mikor megpillantja Julie a nevet, Robbie Platt, a játékon, rögtön tudja, hogy ezt jegyezte fel a férje a kis noteszébe, amit az ágy alatt tartott. 

 Amikor a rendőrség a nap folyamán kéri, hogy biztonsági okokból Fred és Cathy menjen be a hozzájuk, akkor egy kicsit jobban belemélyedünk ennek a családnak a múltjába is, bár igazán semmi tényszerűt nem tudunk meg, csak azt, hogy nagy a káosz, Fred előző felesége, Scott anyja problémás valaki. Meg az egész helyzet problémás a családban. Ez  megint egy klasszikus red herring, hogy azt higgyük, Fred lesz a beépített ember, bár szerintem ahhoz eléggé nyíltan kérdezgetik efelől Ianék. Később este bedobnak egy scabs feliratú téglát a lakásukba, másnap Cathy odakint a sirdogál, Julie meghallja, odamegy, s noha a magas téglafalon keresztül beszélgetnek, ez lehet az első közeledés a testvérek között. 

Ne feledjük, az első epizód legelején volt egyetlen egy rossz hangulatú közös jelenetük, hogy Garynek nem kellene úgy tüzelnie, hogy Fred nehezen lélegzik tőle. 

 Viszont az epizód során nekem kicsit gyanús lett, miért olyan kibontottak Julie jelentei. 

Csak arról van szó, hogy megint lassít az elbeszélés tempója? Vagy hogy a szerző ennyire szeret ennek a karakternek a lelkivilágával foglalkozni? Vagy más okból kellene odafigyelni minden egyes kimondott szóra?

Mindazonáltal azt nem gondoltam az első epizód láttán, hogy 

Kevin lesz itt ennek a történetnek a tragikus hőse, miközben minden afelé tendál.

Merthogy kiderül, hogy Jenny és Jacob nevű férje Ianék vacsoravendégei. És érdekes, hogy Ian és Jenny között is úgy tűnik, van közös múltjuk, bár most épp mások a házastársaik. 

 A vacsora, vagyis már a vacsora utáni kanapén ücsörgős bor szopogatós fázis alatt hívják Iant, akinek a klubbeli verekedéshez kell rohannia. Na most ez egy érdekes helyzet, mert Kevin ment a klubba, és volt ott egy fickó, akit egyszer korábban láttunk csak egy pillanatra, és most nagyon bepipul amiatt, hogy felismeri véli Kevint. Amikor Ian megérkezik, kiabál is rá, hogy mondd, hogy ez nem az a zsaru, mondd, hogy ez nem az.

 Itt jut eszembe, hogy arról még nem volt egyszer sem szó, hogy ki volt a másik négy őrizetbe vett. Míg Ian hazafuvarozza a szétvert arcú Kevint, megint olyan beszélgetés van köztük, amely csak tapogatózva járja körbe azt, amit nagyon ki kellene beszélni. 

Engem kicsit kezd zavarni, hogy a forgatókönyv mindig azt a megoldást választja, hogy Ian nem fejezi be a mondatait, főleg, ha a saját családjáról van szó.

 Ne feledjük, valami volt itt a testvérével is, Kevin nagyon hamar erre akart rákérdezni, már az első napon, de Ian hárított. Mindenesetre Ian mondja, hogy neki meg a többi helyi rendőrnek kellett ám helyt állnia, nekik kellett a londoniak mocskát eltakarítani, miután azok visszamentek. Kevin meg arról beszél, hogy minden, ami elbaszódott az életében, az ide ehhez a helyhez vezethető vissza. 

Az pedig továbbra is napirenden van, hogy Kevin valószínűleg baromi jó nyomozó. Mindenesetre utánajár ki volt az, aki átvette Sarah helyett a csomagot, ami ugye attól érdekes, hogy Andrew, mikor Ianék mentek helyszinelni azon nyomban letagadta. Hát most már nem tagadja, s helyette a megofutamodást választja. Mivelhogy éppen autóban ülnek a fiával, mikor amazt hívja Ian. Jobb lenne egyedül jönni be a rendőrségre, de hát apámmal ülök az autóban, akkor jöjjenek mind a ketten. Ekkor állítja meg a kocsit az autóút közepén Adrew, száll ki belőle, és roha az erdőség felé. 

Népszerű bejegyzések